Goudanet en Biebmaps

Twee verschillende manieren om met ieder die er aan mee wil werken de geschiedenis van een stad/ regio vast te leggen: via Goudanet, of via Biebmaps.

Meteen maar een van de grootste verschillen aangeven: wil je bijvoorbeeld iets toevoegen aan een dossier op Goudanet, dan doe je dat indirect. Je plaatst een reactie of stuurt een mail en je info wordt door vrijwilligers/ de redactie geplaatst. Wil je iets toevoegen op Biebmaps dan doe je dat direct en zelf (als het lukt, gezien Maggy’s poging) Dat laatste lijkt me voor mensen die iets willen toevoegen leuker en zeker meer van deze tijd.
Een reden van indirect plaatsen kan zijn: het waarborgen van kwaliteit, maar: Wikipedia wordt ook direct bewerkt en de betrouwbaarheid van Wikipedia is toch zeker hoog te noemen.
Hieronder Biebmaps en Goudanet apart besproken.

Goudanet
Goudanet is het collectieve geheugen van Gouda en wil dé toegangspoort zijn tot cultuurhistorisch Gouda. Ook hedendaagse activiteiten staan tegenwoordig op Goudanet, zie het blog van het Rood-Archief.
Wat ik jammer vind aan Goudanet (heb ik al eens eerder aan Pim verteld) is dat het een site is waar heel erg veel tekst op staat, (voorbeeld: http://www.goudanet.nl/canon.php) en in verhouding weinig beeld, minder geschikt voor het web en nodigt niet erg uit om te bladeren.
Geschiedeniszeeland doet dat beter vind ik, die site vind ik wat aantrekkelijker én overzichtelijker om door te bladeren.
Goudanet lijkt hierdoor (ook door de lay-out) meer op een te raadplegen archief, en in een archief neuzen alleen mensen die al echt ergens in geïnteresseerd zijn.
Beide sites zijn vooral gericht op zenden en niet op interactie, hoewel ik de “stuur een gratis e-card” mogelijkheid op geschiedeniszeeland wel weer grappig vind.
Goudanet is op Twitter te vinden, (wat ook bij uitstek een geschikt medium is om te zenden)
Gezien het doel dat Goudanet zich heeft gesteld (zie boven) gaat het goed, maar Goudanet is nu maar voor een kleine groep mensen interessant, mensen die toch al op zoek waren naar de herkomst van hun plateel, de geschiedenis van hun sportvereniging etc.
Wil je je als doel stellen Goudanet van alle -of in ieder geval van meer- Gouwenaars te maken dan zou in “gesprek gaan met” of “vragen naar” een voorwaarde zijn, en daarmee bijvoorbeeld aanwezigheid op Facebook waar je zoiets makkelijker voor elkaar kunt krijgen en je een grotere community ofwel geïnteresseerde groep mensen om je heen kunt bouwen.
Zie de Rood Archief Facebookpagina die in zeer korte tijd een aantrekkelijke pagina met nu al 88 volgers is geworden.

Over de Goudse Canon: dit is een voorbeeld van een prachtige website om in te bladeren, maar helaas niet om in te zoeken, want onafhankelijk wat je in de zoekfunctie intypt: je vindt het niet… zelfs Erasmus is onvindbaar..

Biebmaps
Ik heb Dordrecht en Gouda bekeken en wat gelijk opvalt is dat Dordrecht veel meer ‘gevuld’ is dan Gouda. Misschien komt dat door de aandacht die Biebmaps in Dordrecht op Twitter krijgt: (kreeg; want de laatste tweet erover is van 12 december vorig jaar) Biebmaps Dordrecht is het enige zoekresultaat op Twitter.
Ook op Twitter lees ik dat Biebmaps in de zomer van 2010 hoopt live te gaan. Dat is al lang geleden, zeker voor een social media-site waar we lang niets van hebben gehoord.
Is Biebmaps in die tijd al niet bijna ingehaald door andere toepassingen zoals Google Maps of Layar op je mobiel?
Wanneer we in Gouda meer input in Biebmaps zouden willen hebben zal aandacht via sociale media noodzakelijk zijn. Is Biebmaps nu opgeleverd en gebruiksklaar?, kan er over getwitterd/ gefacebooked worden?  Biebmaps zou sowieso gevuld kunnen worden met de filmpjes over oud Gouda die onlangs op youtube zijn gezet en veel info die op Goudanet staat.
Ik heb geen idee van de status van Biebmaps, zou die wel graag hebben 🙂

Advertentie

4 gedachten over “Goudanet en Biebmaps

 1. Biebmaps Dordrecht is al enige tijd geleden live gegaan, Biebmaps Gouda nog niet, er wordt momenteel gewerkt aan het implementatieplan.
  En mocht je dat interessant vinden, dan kan ik je een keer de cijfers van Goudanet laten zien, het wordt door veel mensen gevonden, en de gebruikscijfers groeien zeer gestaag door.

 2. Hoi Ellie
  Zou ik best willen, en leuk dat Goudanet gestaag groeit! Je ziet hoop ik mijn stukje niet als een aanval op Goudanet maar als een reactie van een objectieve bezoeker die de geschiedeniszeelandsite en Goudanet heeft vergeleken 🙂

 3. Hmm… de zoeker op de Goudse Canon geeft op het moment van zoeken alleen maar foutmeldingen en 0 resultaten gevonden. Moeten we dat melden?
  Ik zal aan ProBiblio eens vragen naar de status van Biebmaps en dat op onze blog rapporteren. Ben ook wel benieuwd wat de plannen zijn…
  Op zich vind ik de idee van Biebmaps wel leuk, om lokaal info te laten toevoegen. Maar het blijkt dat het gewoon heel moeilijk is om mensen verhalen toe te laten voegen. Zeker in een toch erg algemeen verband als een gemeente.
  Ook de invoer is m.i. wat te moeilijk met teveel opties. Wat vind jij?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s