Bonus Landelijke ontwikkelingen

Een kleine correctie op het verdiepding ‘Bonus Landelijke ontwikkelingen’, niet van levensbelang maar voor de volledigheid:

De vormgeving is conform de landelijke huisstijl in oranje en voorzien van het standaard logo. Onder de motorkap werkt de website met een CMS naar keuze (BART CMS, Drupal, Joomla of Iguana)
Onder de motorkap werkt de WAAS-website met 2 CMS-sen tegelijk, het een nodig voor de content, het ander voor de plaatsing van de widgets en overige pagina’s, en (helaas) niet met een cms naar keuze.
Coby en ik zitten samen op cursus om deze CMS-sen in de vingers te krijgen, zodat onze nieuwe website er straks hetzelfde uitziet als die de van de andere bibliotheken die al op de WAAS zijn over gegaan, zie het lijstje

“’Streaming’ lezen. Een internetverbinding is wel noodzakelijk, maar eenmaal op de telefoon, tablet of PC is het boek ook offline te lezen”
Streaming lezen houdt in dat je niet kunt downloaden, dus niet offline lezen.
Het is vergelijkbaar met filmpjes kijken op Youtube of muziek luisteren op Spotify.
Online blijven is noodzakelijk. Er wordt, en dat is mooi, wel onthouden waar je gebleven bent met lezen als je offline gaat en een volgende keer weer inlogt.

“Gebruikers van de iPhone en iPad moeten het doen met een vereenvoudigde HTML versie”.
Hier zit een verhaal achter: de e-Library was tot voor kort niet toegankelijk voor I-padgebruikers omdat Ipad geen Flash ondersteunt en lezen via de e-Library hier op gebaseerd was. Dat zat er wel aan te komen maar was nog niet zover.
Bij het bouwen van de GHZportal (website voor ziekenhuispatienten met tijdelijk abonnement en service van de bilbiotheek) bleek dat wij als bibliotheek heel weinig te bieden hadden op e-bookgebied voor de Ipad-huurders in het ziekenhuis omdat de Ipads niet via de elibrary konden lezen.
Die portal is een pilot om eventueel landelijk te worden weggezet voor samenwerking tussen andere ziekenhuizen en bibliotheken, dus het was van belang om een goed aanbod erop mogelijk te maken.
Coby heeft toen flink aan de boom geschud bij bibliotheek.nl en het voor elkaar gekregen dat streaming lezen voor Ipadgebruikers via HTML snel werd uitgerold, zodat wij de portal mét de e-Librairy konden uitleveren. Toch leuk!

Naast de e-Library, waarvoor je lid moet zijn van de bibliotheek is er ook de website Leesmeer. Hier kunnen gebruikers ook streaming lezen, Lees Meer is voor iedereen, dus ook niet-leden, beschikbaar tot 1 juni 2013

Twee mogelijkheden dus voor streaming lezen van e-books. E-books downloaden via de bibliotheek is bij ons dus alleen nog mogelijk via de gratis sites zoals de Gutenbergcollectie (misschien dankzij HKA binnenkort geïntegreerd in onze catalogus?) en de e-book eregalerij

Advertentie

8 gedachten over “Bonus Landelijke ontwikkelingen

  1. En bijgewerkt. Goed en dank voor die aanvulling op het CMS en de widgets.
    Dat met de ebooks is me ook wat, eigenlijk. Als je als gebruiker hiernaar kijkt, dan zijn er drie manieren om ebooks te lezen; via bibliotheek.nl/ebooks, de eregalerij en leesmeer. Erg duidelijk valt dat ook niet te communiceren 😉

  2. Je opmerking over Biebtobieb op mijn blog vond ik zeer terecht. ik zit al steeds te zoeken naar de meerwaarde, vind hun tweets melig en weinig informatief tot nu toe. Misschien kinderziektes, (of zijn wij al zo wijs bezig dat we verwend zijn geworden?). Ik hou het allemaal in de gaten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s